Το τεστ Παπανικολάου (ή τεστ Παπ) επινοήθηκε και πήρε το όνομά του από τον διαπρεπή Έλληνα γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου ο οποίος ξεκίνησε την έρευνά του το 1923.
Είναι μια ιατρική εξέταση κατά την οποία ελέγχουμε την κατάσταση του τραχήλου της μήτρας .
Από την στιγμή που η γυναίκα έχει ενεργή σεξουαλική ζωή, κρίνεται απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος, μία φορά τον χρόνο.
Ακόμα και αν η γυναίκα έχει κάνει το εμβόλιο κατά του καρκίνου της μήτρας, είναι πολύ βασικό να συνεχίσει να υποβάλλεται στην εξέταση τεστ παπ.
Πώς γίνεται το τεστ Παπανικολάου;
Λαμβάνεται ένα δείγμα κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου με την βοήθεια μιας ξύλινης σπάτουλας. Κατόπιν παίρνουμε ένα δείγμα κυττάρων από τον ενδοτράχηλο με ένα βουρτσάκι. Και τα δύο δείγματα κυττάρων τοποθετούνται σε ειδικό γυάλινο πλακάκι και σταθεροποιούνται με ειδικό σπρέϊ, ώστε να αντέχουν για μερικές ημέρες. Μετά αποστέλλονται στον Κυτταρολόγο, ο οποίος εξετάζει τα πλακάκια στο μικροσκόπιο.
Το τεστ Παπανικολάου , όταν συνδυάζεται με ένα τακτικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και την κατάλληλη παρακολούθηση , μπορεί να μειώσει τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά 80 %
Πως γινεται η προετοιμασία για το τεστ Παπ?
Η γυναίκα που θα υποβληθεί στο τεστ Παπ πρέπει να έχει προετοιμάσει κατάλληλα το σώμα της φροντίζοντας για τα παρακάτω:
-Αποφύγετε να κάνετε κολπική πλύση πριν το τεστ Παπ
-Μία μέρα πριν, αποφύγετε την σεξουαλική επαφή
-Για τουλάχιστον 48 ώρες πριν την εξέταση μην χρησιμοποιήσετε ταμπόν ή κολπικές κρέμες
-Αν κάνετε αγωγή με ενδοκολπικά φάρμακα, η εξέταση πρέπει να γίνει τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την λήξη της θεραπείας
Εγκυμοσύνη και τεστ Παπ
Το τεστ συνιστάται να γίνεται μία φορά τον χρόνο έως την ηλικία των 65 ετών, ενώ μετά τα 65 πρέπει να γίνεται ανά 2 έως 3 έτη.
Εάν μία γυναίκα έχει κάνει το εμβόλιο HPV, θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει και το τεστ Παπ. Τα εμβόλια HPV επινοήθηκαν και συνιστώνται στα κορίτσια και στις νέες γυναίκες για να τις προστατεύσουν από τον καρκίνο του τραχήλου.
Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση αποτελούν τα αποτελεσματικότερα όπλα κατά του γυναικολογικού καρκίνου υπογραμμίζουν συνεχώς οι επιστήμονες.
Πώς περιγράφονται τα αποτελέσματα;
Τα αποτελέσματα από τον Κυτταρολόγο έχουν διάφορες μορφές. Το πληρέστερο πρότυπο αποτελεσμάτων σήμερα, το σύστημα Bethesda. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, όταν το δείγμα κυττάρων δεν έχει κανένα πρόβλημα (αρνητικό), περιγράφεται ως «αρνητικό γιά ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία ή κακοήθεια». Αν ο δείγμα έχει κυτταρικές ανωμαλίες περιγράφεται σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
ASC – άτυπα πλακώδη κύτταρα. Είναι τα λεπτά και επίπεδα κύτταρα της επιφανείας του τραχήλου. Υπάρχουν δύο υποκατηγορίες:
ASC–US (άτυπα πλακώδη κύτταρα μη καθορισμένης σημασίας): Τα πλακώδη κύτταρα δεν φαίνονται να είναι τελείως φυσιολογικά, αλλά ο Κυτταρολόγος δεν είναι τελείως σίγουρος για το τι σημαίνουν οι κυτταρικές αλλαγές που παρατήρησε. Συνήθως αυτό συνδέεται με μόλυνση από HPV και θεωρείται μέτριας βαρύτητας βλάβη.
ASC–H (άτυπα πλακώδη κύτταρα που δεν αποκλείουν την ύπαρξη υψηλού βαθμού πλακώδους ενδοεπιθηλιακής βλάβης): Τα κύτταρα δεν είναι φυσιολογικά αλλά ο Κυτταρολόγος δεν είναι σίγουρος γιά την βαρύτητα της βλάβης. To ASC-H έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι προκαρκινική κατάσταση.
AGC (άτυπα κυλινδρικά κύτταρα): Τα κυλινδρικά κύτταρα, που βρίσκονται στον ενδοτράχηλο και το ενδομήτριο, δεν φαίνονται φυσιολογικά, αλλά ο Κυτταρολόγος δεν είναι σίγουρος γιά το τι σημαίνουν οι κυτταρικές αυτές αλλαγές.
AIS (αδενοκαρκίνωμα in situ): Προκαρκινικά κύτταρα βρίσκονται στο ενδοτράχηλο.
LGSIL (χαμηλού βαθμού πλακώδης ενδοεπιθηλιακή βλάβη): θεωρείται πρώιμη βλάβη μέτριας βαρύητητας, που συνήθως προκαλείται από τον ιό HPV.
HGSIL (υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακή βλάβη): θεωρείται σοβαρή προκαρκινωματώδης βλάβη με αυξημένες πιθανότητες στο μέλλον να γίνει καρκίνος.