Αν σας λείπει ύπνος

Κυτταρολογικά Διαγνωστικά Εργαστήρια Γκλίστη

Αν σας λείπει ύπνος και… σας περισσεύει κούραση και άγχος, οι ειδικοί έρχονται να δώσουν λύσεις εκμεταλλευόμενοι όλες τις εξελίξεις και γνώσεις στην κυτταρολογία, το DNA και τη διαδικασία της γήρανσης.

Ένας βασικός παράγοντας αντιγήρανσης είναι η ενίσχυση της φυσικής διαδικασίας αποτοξίνωσης των κυττάρων κατά τη διάρκεια της νύχτας που εξασφαλίζει την ταχύτερη ανανέωσή τους,  δρώντας σε επίπεδο μιτοχονδρίου του DNA.

Η φυσική διαδικασία της ανανέωσης των κυττάρων
Κάθε λειτουργία του οργανισμού μας παράγει με απόβλητα, τα οποία πρέπει να αποβάλλονται με τους φυσικούς τρόπους που έχει ο οργανισμός ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η συνολική ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας. Δυστυχώς, το μολυσμένο περιβάλλον, το άγχος και ο σύγχρονος τρόπος ζωής “φορτώνουν” τον οργανισμό με επιπλέον τοξίνες και βαρέα μέταλλα, καθώς και κατεστραμμένα τμήματα κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Το βράδυ, κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι η στιγμή κατά την οποία γίνεται η επιδιόρθωση και η αναγέννηση των κυττάρων της επιδερμίδας. Ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία αυτή είναι η αποβολή από τα κύτταρα των αποβλήτων και των τοξινών που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό το ξέρατε; Η Χρονοβιολογία, ή η μελέτη των βιολογικών ρυθμών, δείχνει σαφώς ότι η αποτοξίνωση των κυττάρων πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του ύπνου, ακολουθούμενη 4 ώρες αργότερα από μία φάση ανανέωσης των κυττάρων. Ένα από τα βασικά συστήματα αποτοξίνωσης του δέρματος είναι η αυτόλυση, ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα που αποβάλλει όλες τις πρωτεΐνες και τα τμήματα των κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβη. Με το πέρασμα του χρόνου, το σύστημα αυτό δυσκολεύεται να λειτουργήσει τόσο αποτελεσματικά και επιταχύνεται η διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας.

Αποτοξίνωση: μια νυχτερινή δουλειά…
Η επιδερμίδα εκτίθεται καθημερινά σε πολυάριθμες περιβαλλοντικές επιθέσεις (UV ακτινοβολία, ρύποι κλπ), που φθείρουν τα οργανίδια των κυττάρων . Αυτά τα ελαττωματικά, πλέον «εξαρτήματα», αν συσσωρευτούν, προκαλούν …κυκλοφοριακή συμφόρηση και καθυστερήσεις στις κυτταρικές λειτουργίες . Ευτυχώς, τα κύτταρα έχουν τον τρόπο να τα ξεφορτώνονται, χάρη στα συστήματα αποτοξίνωσης που διαθέτουν. Ένα από αυτά – ίσως το πιο ολοκληρωμένο-είναι η αυτόλυση στην οποία τον τελευταίο καιρό έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των μελετητών. Πρόκειται για μια διαδικασία «εσωτερικής πέψης», κατά την οποία οι πρωτεΐνες και τα άχρηστα οργανίδια αποδομούνται, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η επιβίωση και ομαλή ανανέωση των κυττάρων. Η αυτόλυση …πιάνει δουλειά, την ώρα που κοιμόμαστε. Αναγνωρίζει τα φθαρμένα συστατικά του κυττάρου, τα παγιδεύει μέσα σε μια μεμβράνη και με τη βοήθεια ενζύμων, τα «χωνεύει». Μέσα σε 4 ώρες, τα κύτταρα είναι και πάλι καθαρά, έτοιμα να ανανεωθούν.

Όμως…
Με το πέρασμα του χρόνου, η αποτελεσματικότητα της αυτόλυσης αρχίζει να φθίνει εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής ενέργειας από τα μιτοχόνδρια-το «εργοστάσιο» που λέγαμε παραπάνω. Τα φθαρμένα συστατικά συσσωρεύονται και φορτώνουν τα κύτταρα με τοξίνες, εμποδίζοντάς τα να πολλαπλασιαστούν. Τη φυσιολογική και αναπόφευκτη αυτή εξέλιξη, έρχεται να επιταχύνει ο λιγοστός και κακής ποιότητας ύπνος που κάνουμε. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 , η έλλειψη ύπνου μειώνει την άμυνα της επιδερμίδας απέναντι στις εξωτερικές επιθέσεις και ευνοεί την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, δυσχρωμιών και χαλάρωσης. Αποκαλύφθηκε δε ότι 2 ώρες λιγότερος ύπνος κάθε μέρα, μας κάνει να δείχνουμε 4-5 χρόνια μεγαλύτερες! Η επιβράδυνση της κυτταρικής ανανέωσης οδηγεί, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, στη γήρανση της επιδερμίδας.

Ώρα για …ενισχύσεις
Χρειάζεται ενισχύσεις. Έτσι έχει αναπτύξει συνθέσεις που δρουν στοχευμένα, τόσο στην καρδιά του «εργοστασίου» των κυττάρων, δηλαδή στα μιτοχόνδρια, όσο και στο σύστημα φυσικής αποτοξίνωσης και επανόρθωσης, δηλαδή στην αυτόλυση. Εμπλουτισμένες με ενεργά συστατικά (αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, φυτικά εκχυλίσματα κ.α.), προστατεύουν την επιδερμίδα στη διάρκεια της μέρας και «φορτίζουν τις μπαταρίες» των κυττάρων της. Όσο για το βράδυ, τα συστατικά αυτά, ενισχύουν τη διαδικασία αποτοξίνωσης βοηθώντας τα κύτταρα να απαλλαγούν από τα …σκουπίδια τους και να προλάβουν να ανανεωθούν πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι μας….